Πόσα ποτήρια νερό γεμίζουν μια θάλασσα και πόσο έξυπνο θα γίνει το PC σου

robot-artificial-intelligence (Custom)

Θα σου πω μια ιστορία για το μέλλον μας , που μοιάζει με παραμύθι. Όπως όλα τα παραμύθια, αυτή η ιστορία, αν και μελλοντική, ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο που ξεκινάνε όλα τα παραμύθια : “Μια φορά και έναν καιρό…”

Μια φορά και έναν καιρό , στο μακρινό 1953, το Αμερικάνικο κανάλι CBS (κάτι σαν το δικό μας MEGA, αλλά με αντικειμενικές ειδήσεις, χωρίς λαμόγια για δημοσιογράφους και χωρίς τούρκικα σηριάλ) έκανε κάτι το τρομερά πρωτοποριακό για την εποχή του. Δανείστηκε από κάποιο πανεπιστήμιο έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, τον UNIVAC, και τον χρησιμοποίησε για να προβλέψει με επιστημονικό τρόπο, με μαθηματικά,  τον νικητή των Προεδρικών Εκλογών του 1953.  Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι ήταν ο Ντουάητ Αιζενχάουερ και ο Αντλαι Στήβενσον. (Το ξέρω ότι το ξέρεις πως τότε δεν υπήρχαν exit poll, ούτε Ηλίας Νικολακόπουλος)

Λοιπόν, όλοι μα όλοι, πίστευαν ότι νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ο Αντλαί Στηβενσον.  Εδώ που τα λέμε, ακόμα και ο καημένος ο Αιζενχάουερ πίστευε ακριβώς το ίδιο. Ο θρύλος της Αμερικάνικης δημοσιογραφίας και κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του CBS, ο Walter Cronkite, στάθηκε δίπλα στον UNIVAC και περίμενε τα αποτελέσματα των υπολογισμών. Εκείνη την εποχή, όταν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δούλευαν, τα γρανάζια τους έκαναν εκείνο τον ωραίο κλικι-κλικι θόρυβο που μοιάζει με γραφομηχανή. Ο UNIVAC έκρωξε , ξαναέκρωξε έκανε κλικι-κλικι και τύπωσε ένα χαρτί

Το Χαρτί έγραφε :  “O Ντουάητ Αιζενχάουερ θα είναι ο νικητής”

Ο Κρονκάιτ το κοίταξε προσεκτικά  και σκέφτηκε “Τρίχες, 300 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν γίνεται να πέφτουν έξω! Ετούτος ο σιδερένιος τενεκές δεν ξέρει τι λέει!” Έσφιξε την γραβάτα του και μετά στήθηκε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα : “Κυρίες και κύριοι, νικητής των εκλογών θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο Αντλαι Στήβενσον”

Νίκησε ο Ντουάητ Αιζενχάουερ. Η Ανθρωπότητα έχασε. Ο Υπολογιστής κέρδισε και ας ήταν ακόμα παιδί , ένα παιδί ούτε κάν δέκα ετών.

Πόσο έξυπνοι μπορούν να γίνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές;  Σε πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτεροι από τον άνθρωπο; Μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε όλες τις εργασίες του;

Ας κάνουμε μερικές παραδοχές. Δέξου για χάρη της κουβέντας μας ότι η ανθρώπινη ευφυΐα είναι ας πούμε, όσο όλο το νερό στην  Μεσόγειο Θάλασσα. Τόσο μεγάλη – μην γελάς .  Ο πρώτος υπολογιστής , το 1940 χοντρά-χοντρά, είχε  ας πούμε “μυαλό” όσο ένα ποτήρι νερό σε σχέση με την Μεσόγειο . Κάθε 18 μήνες, σύμφωνα με τον νόμο του Moore, η ισχύς των Η/Υ διπλασιάζεται, οπότε σε δεκαοχτώ μήνες είχαμε  υπολογιστική ευφυΐα “όσο 2 ποτήρια νερό”, σε 36 μήνες είχαμε “όσο 4 ποτήρια νερό” και ούτω καθεξής.

Σε πόσα χρόνια τα ποτήρια μας θα έχουν τόσο νερό όσο η Μεσόγειος; Δηλαδή, με άλλα λόγια, σε πόσα χρόνια η ευφυΐα του υπολογιστή θα γίνει όση και εκείνη του ανθρώπου;

Τα πρώτα χρόνια η πρόοδος δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική. Εδώ που τα λέμε η πρόοδος δεν είναι σημαντική για δεκαετίες ολόκληρες. Για παράδειγμα, το 1990 , πενήντα χρόνια μετά, τα ποτήρια της τεχνητής νοημοσύνης είχαν γεμίσει τόσο όσο  το 0,00000009% της Μεσογείου . To 1997  τα  ποτήρια είχαν γεμίσει όσο το  0,0000014% . Τα χρόνια συνεχίζουν να παιρνούν και τα ποτήρια διπλασιάζονται ολοένα. Η πρόοδος είναι εκθετική.

Το 2012 έχουμε το 0,0015% της Μεσογείου στα ποτήρια μας. Το 2022 το 0,19% της Μεσογείου στα ποτήρια μας. Το 2027 το 1,56% της Μεσογείου στα ποτήρια μας. Το 2030 το 6,25% της Μεσογείου στα ποτήρια μας. Το 2033 το 25% της Μεσογείου στα ποτήρια μας.

Το 2036 θα έχουμε αρκετά “ποτήρια νερό” για να γεμίσουν όλη την Μεσόγειο Θάλασσα. Με άλλα λόγια δηλαδή, εάν ο νόμος του Moore συνεχίσει να ισχύει το 2036 θα έχουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα σκέφτονται σαν άνθρωποι. Κανονικοί άνθρωποι όπως εγώ και εσύ, σεβαστέ μου αναγνώστη.

Αυτή , κατά την γνώμη μου είναι και η εξήγηση γιατί , παρόλο την ιλιγγιώδη πρόοδο στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα τελευταία 75 χρόνια έχουμε κάνει ελάχιστα βήματα ως ανθρωπότητα στον τομέα της τεχνητής ευφυίας. Όπως φαίνεται και από τα αριθμητικά παραδείγματα που είδαμε πριν από λίγο, χρειάστηκαν 70 χρόνια για να φτάσουν οι υπολογιστές να έχουν το 0,0015% της ανθρώπινης ευφυίας. Θα χρειαστούν όμως μόνο άλλα 24 χρόνια για να γίνουν οι υπολογιστές τόσο έξυπνοι όσο εμείς.

Έχουμε όμως δείγματα ότι η “επεξεργαστική ισχύς’ είναι ένα καλό μέτρο της ανθρώπινης ευφυίας, η είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα;. Νομίζω πως η απάντηση είναι θετική. Η “επεξεργαστική ισχύς” είναι ένα καλό μέτρο της ανθρώπινης ευφυίας. Σκέψου το εξής:

Το 1950 ο υπολογιστής του Cronkite είχε το 0,0000000000000000694% (αυτό είναι ένα μηδέν ακολουθούμενο από 16 μηδενικά) της ανθρώπινης ευφυίας και παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει κάποιους αρκετά ζόρικους υπολογισμούς και να διαψεύσει τον “κοινό νου” σε μια πρόβλεψη αποτελεσμάτων. Εντάξει, δεν είναι και πολύ εντυπωσιακό, αλλά περίμενε.

To 1997 o υπολογιστής Deep Blue της IBM είχε το 0,0000014% της ανθρώπινης ευφυίας και κερδίζει για πρώτη φορά τον Casparov στο σκάκι. Θυμάμαι ότι επί χρόνια και μέχρι το 1996 τα περιοδικά και οι εφημερίδες ήταν γεμάτα από άρθρα ειδικών που μπαρουφουλογούσαν ότι “Το κομπιούτερζ δεν θα νικήσει ΠΟΤΕ έναν Grand Master στο σκάκι.Ποτέ!” Φυσικά , από το 1997 και ως σήμερα οι εν λόγω μπαρουφολόγοι κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Βέβαια, κάποιοι πονηροί μπαρουφολόγοι ανασκευάσαν εκ των υστέρων , και τώρα ισχυρίζονται ότι τελικά το σκάκι ΔΕΝ είναι δείγμα ευφυίας. “Όσα δεν φτάνει η Αλεπού…”

Συνεχίζουμε. Το 2011 (η τεχνητή ευφυΐα στο κάτι λιγότερο από 0,0015%) η IBM έφτιαξε τον Watson, έναν υπολογιστή ο οποίος μπορεί να ακούει και να απαντάει σε εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις στην Αγγλική Γλώσσα. O Watson νίκησε τους δύο πρωταθλητές Αμερικής στο γνωστό τηλεπαιχνίδι Jeopardy.

Το 2013 η Google κατασκεύασε υπολογιστή ο οποίος οδηγεί μόνος του αυτοκίνητο , χωρίς άνθρωπο,  το όχημα είναι ήδη στους δρόμους της Αμερικής για δοκιμές και έχει κάνει τώρα που σου μιλάω, 300.000 μίλια χωρίς ούτε ένα ατύχημα.

Πλησιάζουμε.

Είναι όμως σίγουρο ότι κάπου κοντά στο 2030 θα έχουμε ρομπότ υπηρέτες που θα μας καταλαβαίνουν και θα μας συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, όπως βλέπουμε στις ταινίες;

Όχι, δεν είναι απολύτως σίγουρο. Καταρχήν εδώ και πολλά χρόνια , o νόμος του Moore επιβεβαιώνεται μεν, αλλά με “πατέντα” . Οι ταχύτητες διπλασιάζονται μεν αλλά με χρήση παράλληλης επεξεργασίας. (Σκέψου τα διπύρηνα , τριπύρηνα, τετραπύρηνα κινητά σου) . Πολλά μαθηματικά προβλήματα , λύνονται με παράλληλη επεξεργασία, υπάρχουν όμως μαθηματικά προβλήματα στα οποία η παράλληλη επεξεργασία είναι άχρηστη , η σχεδόν άχρηστη και εκεί οι ταχύτητες υπολογισμού είναι πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες. Τι θα γίνει αν ανακαλύψουμε ότι για την επίλυση κάποιον προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την μίμηση της λειτουργίας των νευρώνων η παράλληλη επεξεργασία μας είναι άχρηστη; Τι θα γίνει αν σε λίγα χρόνια ο νόμος του Moore πάψει να ισχύει έστω και με το “τρυκ” της παράλληλης επεξεργασίας;

Σκέψου επίσης ότι πολλές φορές η μίμηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η φύση οδηγεί σε αδιέξοδα και χρειάζεται τελείως άλλη προσέγγιση. Θυμήσου ότι για εκατοντάδες χρόνια από τον Δαίδαλο ως τον Λεονάρντο Ντα Βίτσι ο άνθρωπος προσπαθούσε να πετάξει με “φτερά που κινούνται όπως των πουλιών” και αποτύγχανε παταγωδώς.

Η λύση για να πετάξει ο άνθρωπος, δεν ήταν όλο και τελειότερα τεχνητά πουλίσια φτερά. Η λύση ήταν το αεροπλάνο.

Το τελευταίο ευφυολόγημα μοιάζει συναρπαστικό αλλά μιας και μιλήσαμε για αεροπλάνα, επέτρεψε μου να σε ρωτήσω κάτι. Το αεροπλάνο ήταν πράγματι μια σπουδαία εφεύρεση , που πλέον είναι σίγουρο ότι συνέβαλλε στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Είσαι σίγουρος ότι χρειαζόμαστε Η/Υ που να μπορούν να σκέφτονται; Ρομπότ που να μπορούν να κάνουν την δουλειά που εσύ κάνεις σήμερα;

Ρομπότ που να φροντίζουν ηλικιωμένους; Ρομπότ Νοσοκόμους; Ρομπότ οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών;  Ρομπότ πωλητές σε εμπορικά κέντρα; Ρομπότ υπάλληλους σε τηλεφωνικά κέντρα; Ρομπότ δημοσιογράφους  Ρομπότ λογιστές; Ρομπότ υπαλλήλους γραφείου; Ρομπότ δασκάλους ; Ρομπότ γιατρούς;

Εσύ τι δουλειά θα κάνεις;

(Διάβασε τώρα το Δεύτερο Μέρος)

IT Director , Programmer, Broadcast Graphics Expert, GFX Automation Specialist, Social Media Enthusiast, CEO and Owner of FreshTech , Constant Dreamer, Proud Father of two boys

LinkedIn 

Copyright © 2013 Freshtech · All rights reserved ·