Social Television.Το μέλλον της τηλεθέασης.

Η επέλαση του Internet και των Social Media τα τελευταία 10 χρόνια έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο των συμβατικών ΜΜΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η τηλεθέαση μειώνεται συνολικά. Αντίθετα, ποτέ άλλοτε στην ιστορία της τηλεόρασης δεν υπήρχαν τόσο πολλές και τόσο ποιοτικές τηλεοπτικές παραγωγές όσο σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τηλεόραση – η τηλεθέαση αλλάζει.

(Απαραίτητη διευκρίνιση : Τον όρο “τηλεθέαση” δεν τον χρησιμοποιώ εδώ με την τρέχουσα σημασία του, δηλαδή ως “τα ποσοστά θεαματικότητας που δημοσιεύει ημερησίως η AGB” . Τον χρησιμοποιώ ως ρήμα, περιγράφοντας δηλαδή την ενέργεια που κάνουμε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση. Ο τίτλος του άρθρου στα Αγγλικά θα μπορούσε να αποδοθεί ώς “Social Television. The future of TV Viewing”. Πάντως εάν έχετε κάποια καλύτερη πρόταση για ένα ρήμα που αποδίδει τον περιγραφικό όρο “βλέπω τηλεόραση” με χαρά να το χρησιμοποιήσω )

Στις προ-Internet εποχές τηλεθέαση σήμαινε να είναι κανείς καθισμένος μπροστά σε μια τηλεόραση και να παρακολουθεί το πρόγραμμα. Η εικόνα αυτή έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Τα πιο δυναμικά κοινά βλέπουν πλέον τηλεόραση έχοντας στο χέρι τους companion devices ως δευτερεύουσες οθόνες. Τα companion devices είναι συνήθως tablets, ipads, η smartphones και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν έμμεσα ή άμεσα με το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, παρακολουθώντας το τελευταίο επεισόδιο του “Revenge” οι τηλεθεατές συζητούν ως κοινότητα τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, χρησιμοποιώντας το σχετικό hashtag στο Twitter. Κάποιοι άλλοι τηλεθεατές βλέπουν μια συζήτηση σε κάποια πολιτική εκπομπή και ταυτόχρονα σχολιάζουν στην σελίδα της εκπομπής στο Facebook. Σε ένα αθλητικό γεγονός , κάποιο εξειδικευμένο app επιτρέπει τον σχολιασμό από τους φιλάθλους και ταυτόχρονα παρουσιάσει πληθώρα στατιστικών για τον αγώνα και τους παίκτες/αθλητές που είναι σε εξέλιξη, στατιστικά που θα ήταν αδύνατο να είναι συνέχεια “οn tv screen” γιατί θα εμπόδιζαν την απρόσκοπτη τηλεθέαση.

Η “τηλεθέαση με δευτερεύουσα οθόνη” είναι το όνειρο κάθε διαφημιστή που έχει το βλέμμα στο μέλλον. Όχι πλέον μία , αλλά δύο οθόνες στις οποίες μπορεί να προβάλλει διαφήμιση για τον καταναλωτή περιεχομένου. Την ώρα μετάδοσης του SuperBowl , του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος στην Αμερική , οι τηλεθεατές χρησιμοποιούσαν το Twitter με ρυθμό 12.000 twits το δευτερόλεπτο! 

 

 

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι την ώρα που οι τηλεθεατές παρακολουθούν τηλεοπτικό περιεχόμενο και χρησιμοποιούν δευτερεύουσα οθόνη οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούν το Facebook, ένα 20% από αυτούς το twitter και μόλις το 8% αυτών το επίσημο site της σειράς/show.

Είναι αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν no-brainer. Αρκεί να κοτσάρεις κάτω δεξιά ένα hashtag με το όνομα του προϊόντος σου, του show σου , της σειράς σου και εκτοξεύεις την συμμετοχή του τηλεθεατή ως τον Όλυμπο.

(παρένθεση)

Βέβαια καλό θα είναι οι παρουσιαστές να ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε γιατί πολλές φορές δρουν αποτρεπτικά. Βλέπω καμία φορά κάποιους ηλικιωμένους (και μή) δημοσιογράφους να αναφέρονται κομπιάζοντας στο twitter, στο facebook και σε λέξεις που σε αυτούς ακούγονται (ακόμα!) τρομερές και μυστηριώδεις:

“Ακολουθήστε μας στο χουσταγκ μας (sic)  και στείλτε ημέηλ  (ξανα-sic!) στο twitter μας γράφοντας αυτό το μπαρμπαδάκι που μοιάζει με τρίλιζα και μετά γράψτε στα εγγλέζικα  το όνομα της εκπομπής μας : “Ντιχογκονμίες”. Καλά τα λέω Μαιρούλα; Μπήκαμε και εμείς βλέπετε, στο twitter που το αγαπάει η νεολαία  Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε.”

Και την ώρα που ξεστομίζουν την παραπάνω φράση μειδιούν αναπολώντας το 1980, όταν το κοινό τους κατάπινε αμάσητο το υποπροϊόν που συνεχίζουν να του σερβίρουν

(τέλος παρένθεσης)

Τέλος πάντων, αν εξαιρέσουμε κάτι τέτοιους δεινόσαυρους, η τηλεόραση παγκοσμίως, μοιάζει να προσαρμόζεται. Ακόμα και η χρεοκοπημένη ελληνική κάνει κάποιες προσπάθειες. Όμως, όπως είναι λογικό , μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τηλεόραση , δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε “πατέντα” λύσεις του τύπου “δείτε μας στο Facebook, δείτε μας και στο Twitter ”

Οι εξειδικευμένες εφαρμογές “Social Television” είναι ήδη εδώ!

Το Getglueσου επιτρέπει να φτιάξεις μια λίστα με τα αγαπημένα σου τηλεοπτικά προγράμματα και να τα σχολιάζεις μαζί με φίλους (και μη) real time, βλέποντας συγχρόνως πληροφορίες για το πρόγραμμα. To IntoNow βραβεύτηκε ήδη από το Time ως η καλύτερη εφαρμογή του 2011 και έχει παρόμοιες δυνατότητες. Τo miso και το tunerfish είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις στον χώρο.

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι η διαδικασία να είναι πιο αυτοματοποιημένη. Η εγγραφή στην υπηρεσία θα πρέπει να είναι προαιρετική (σχεδόν κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι βλέπει Dancing with the Stars και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να παραδέχεται ότι βλέπει ειδήσεις στο Mega. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ MEGA! Μπρρρρ!

Παρόλα αυτά,  ναι, τις βλέπουμε κρυφά και αμαρτωλά , έτσι για να έχουμε κάποιον να βρίζουμε. Τώρα (πρώτα ο Θεός) θα βρίζουμε παρέα με χιλιάδες άλλους δικτυακούς συμπάσχοντες. Και εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται καν να λέμε στην εφαρμογή τι ακριβώς βλέπουμε. Μια χαρά μικρόφωνα έχουν οι ταμπλέτες μας, ας ηχογραφούν για λίγα δευτερόλεπτα την ώρα που πατάμε ένα κουμπί και ας αναγνωρίζουν μόνες τους τι βλέπουμε. Είμαστε άνθρωποι , δεν είμαστε ζώα για να πληκτρολογούμε “Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής” λες και ζούμε στον μεσαίωνα!

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει το Facebook σε αυτή την έκρηξη στην ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών. Όπως είδαμε άλλωστε, έχει ήδη ένα μερίδιο 50% στην συγκεκριμένη αγορά και σίγουρα δεν θέλει να το χάσει.

Γνώμη μου είναι ότι πολύ σύντομα το Facebook θα καθιερώσει και Check-in για τηλεοπτικά προγράμματα, κατά τα πρότυπα του Check-in σε τοποθεσίες που ήδη έχει. Σύμφωνα με κάποιες εσωτερικές πηγές, η υπηρεσία αυτή ήδη δοκιμάζεται ανεπίσημα σε έναν αριθμό συνδρομητών του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου του πλανήτη.

Αρκεί όμως να δούμε  στο News Feed μας, ένα Check-in του τύπου “Ο Nikos Poulogiannis βλέπει τώρα MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ” (μπρρρρ!)  για να ανταγωνιστεί το FB τις απίστευτες δυνατότητες αλληλεπίδρασης που δίνουν οι εξειδικευμένες εφαρμογές Social Television?

Ο χρόνος θα δείξει.

IT Director , Programmer, Broadcast Graphics Expert, GFX Automation Specialist, Social Media Enthusiast, CEO and Owner of FreshTech , Constant Dreamer, Proud Father of two boys

LinkedIn 

Copyright © 2013 Freshtech · All rights reserved ·