Tα διαφημιστικά banners και οι πτώσεις αεροπλάνων

delmontead

 

Το 1993 το δικηγορικό Γραφείο ” Heller, Ehrman, White and McAuliffe” έκανε κάτι τρομερά πρωτοποριακό. Κάτι που δεν περίμενε κανείς να κάνει ένα δικηγορικό γραφείο. Διαφημίστηκε στο Internet. Μάλιστα, ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που διαφημίστηκε στο internet χρησιμοποιώντας τα πασίγνωστα πλέον σε όλους μας banner ads. Είκοσι χρόνια μετά , πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι της ιντερνετικής διαφήμισης. Κυλάει άραγε, όμως, προς την σωστή κατεύθυνση;

Πρώτα, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία :

1. Πάνω από 5 τρισεκατομμύρια (αυτό είναι ένα πέντε ακολουθούμενο από δεκαπέντε μηδενικά!) διαφημίσεις έκαναν την εμφάνιση τους στις οθόνες των Αμερικάνων χρηστών του Ιντερνετ το 2012!

2. Το 2009 οι Αμερικάνοι είχαν δει 4 τρισεκατομμύρια διαφημίσεις

3. Κάθε μήνα βλέπεις τουλάχιστον 1700 banner ads κατά την διάρκεια της περιήγησης σου στο Internet

4. Κλικάρεις όμως μόνο στο 0,17% αυτών των διαφημίσεων

5. Το υποτίθεται “δημοφιλές” μέγεθος των “468×60” που όλοι σε ενθαρρύνουν να επιλέξεις σαν διαφημιστικό στο site σου, το κλικάρουν μόνο κατά 0,04% . Για κάθε δέκα χιλιάδες προβολές των διαφημίσεων έχεις 4 κλικ.

6. Το 30% των διαφημίσεων που βάζεις στο site σου, ούτε κάν το βλέπει ποτέ κανένας. Δεν λέω ότι το βλέπει αλλά δεν το κλικάρει. Λέω ότι ούτε καν το βλέπει.

7. Ένα 8% χρηστών του Internet είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το 85% των click.

8. Είναι πιθανότερο να επιβιώσεις από πτώση αεροπλάνου, παρά να κάνεις click σε διαφήμιση

Είναι λοιπόν άχρηστα τα banner ads; Είναι μια σχεδόν άχρηστη πολυτέλεια; Σε καμία περίπτωση!

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της διαφήμισης έχουμε εργαλεία που να μπορούν να μας “μετρήσουν” με χειρουργική ακρίβεια την “πορεία” της διαφήμισης και να την “μαρκάρουν” με κάποια μετρήσιμα χαρακτηριστικά , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μη μετρήσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας internet add campaign

Πρώτο και σημαντικότερο, brand awareness. Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν κάποιος έκανε κλικ σε μια διαφήμιση. Σημασία έχει ότι η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος χτίζεται και διατηρείται έστω και αν δεν υπάρχουν άμεσα οφέλη. Θυμηθείτε ότι η Coca Cola έχει το 90% της αγοράς αναψυκτικών αλλά συνεχίζει να δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια στην διαφήμιση διότι θέλει να σου υπενθυμίζει κάθε μέρα ότι όταν θα περάσεις από τον διάδρομο των αναψυκτικών στο supermarker “πρέπει” να την αγοράσεις.

Και εδώ που τα λέμε, γιατί έχουμε θεοποιήσει το CTR (Click through rate)? Η διαφήμιση είναι “εκεί έξω” και την βλέπουν εκατομμύρια μάτια. Νομίζω πως όλη αυτή η λατρεία των κλικ είναι ένα ακόμα marketing κόλπο που λειτουργεί ως προθάλαμος για να δαπανιούνται από τους διαφημιζόμενους ποσά παραπάνω από ότι χρειάζεται, σε ένα αέναο κυνήγι κάποιου μαγικού και “άπιαστου” CTR.

Τρίτο και κυριότερο : Synergy across advertisment. Μια πετυχημένη εταιρική καμπάνια πρέπει να τα έχει όλα. Banner ads , paid search items και Social Media , όλα μαζί.

Η διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα έχει πάθει μια άνευ προηγουμένου καθίζηση τα 3 τελευταία χρόνια πληρώνοντας και εκείνη βαρύ τίμημα για το μερίδιο της κρίσης που της αναλογεί. Μόλις 1.1 δις ευρώ δαπανήθηκαν σε διαφήμιση το 2012. Πριν από 3-4 χρόνια η διαφημιστική δαπάνη ήταν υπερδιπλάσια. Το κάθε ευρώ πλέον μετράει. Το internet, είτε το θέλουμε είτε όχι δεν είναι ο αγνός και παρθένος χώρος που ήταν κάποτε, μια ουτοπική χώρα με ελάχιστες ή και καθόλου διαφημίσεις. Όσο η διαφήμιση θα συρρικνώνεται στα “παλιά” μέσα , τόσο θα γιγαντώνεται στο δίκτυο.

Ακόμα και αν έχετε μια μικρή συνοικιακή επιχείρηση και μέχρι σήμερα η διαφημιστική σας “καμπάνια” εξαντλούνταν σε μια καταχώρηση στην τοπική εφημερίδα “Τα Νέα της Κάτω Μακρινίτσας” ή σε μια χορηγία ποδοσφαιρικού αγώνα ή σε μια καταχώρηση σε επαγγελματικό κατάλογο, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε την στρατηγική σας. Μπορεί ποτέ να μην σας δόθηκε η δυνατότητα να διαφημίσετε το κομμωτήριο σας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA. Μπορείτε όμως , με συντονισμένες ενέργειες στο Facebook , στο Google και μέσω των banner ads να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα στο MEGA του σήμερα. Στο Internet.

Οι ” Heller, Ehrman, White and McAuliffe” το κάνουν από το 1993 . Εσύ, ακόμα;

IT Director , Programmer, Broadcast Graphics Expert, GFX Automation Specialist, Social Media Enthusiast, CEO and Owner of FreshTech , Constant Dreamer, Proud Father of two boys

LinkedIn 

Copyright © 2013 Freshtech · All rights reserved ·