Ο λόγος για τον οποίο βλέπεις ακόμα τηλεόραση.

face (Custom)

Θα σου κάνω ένα μαγικό . Θα σου διηγηθώ δύο ιστορίες, τελείως άσχετες μεταξύ τους και μετά θα κάνω ένα φακιρικό κολπάκι και θα τις συνδέσω.

Αυτή εδώ είναι η πρώτη ιστορία :

Πολύ νωρίς στην πορεία του , ο άνθρωπος καλλιέργησε τη γη. Οι πρώτες εκείνες καλλιέργειες συνέβαλαν να αλλάξει αποφασιστικά η μοίρα της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος από νομάδας τροφοσυλλέκτης  εγκαταστάθηκε σε μόνιμο σημείο, καλλιέργησε την γή και ανέπτυξε πολιτισμό.

Όμως, οι πρώτες εκείνες καλλιέργειες ήταν εξαιρετικά φτωχές σε απόδοση. Ο κόπος ήταν μεγάλος και η τροφή ήταν λιγοστή . Επειδή όμως οι άνθρωποι που κατοικούσαν στον πλανήτη ήταν μόνο μερικά εκατομμύρια σε γενικές γραμμές η ανθρωπότητα ήταν ευτυχισμένη.

Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό ότι όσο πιο εντατική γίνονταν η εκμετάλλευση της γης τόσο που φτωχή ήταν η απόδοση. Η μέθοδος της εναλλαγής των καλλιεργειών , μετρίαζε αλλά δεν έλυνε το πρόβλημα

Πέρασαν αρκετές χιλιάδες χρόνια για να κατανοήσει η ανθρωπότητα τον βιολογικό μηχανισμό με τον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά,  για να κατανοήσει δηλαδή ότι για να μεγαλώσει ένα φυτό χρειάζεται υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα, άζωτο , φώσφορο και μαγνήσιο. Τα τρία πρώτα , το φυτό τα βρίσκει σε αφθονία στην ατμόσφαιρα και στο νερό. Η έλλειψη των υπόλοιπων συστατικών ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα της γεωργίας για 20.000 χρόνια και βάλε.

Και μετά ήρθε ένας χημικός από την Γερμανία, ο Fritz Haber .  Και η Ανθρωπότητα άλλαξε για πάντα.

N2 (g) + 3 H2 (g) ⇌ 2 NH3 (g)   (ΔH = −92.22 kJ·mol−1)

Αυτός ο “μαγικός” τύπος συνοψίζει την χημική μέθοδο με την οποία ο Haber , στις αρχές του 20ου αιώνα , παρήγαγε μαζικά αμμωνία  από την οποία παράγοντα όλα τα αζωτούχα λιπάσματα.

Πεντακόσια εκατομμύρια τόνοι αζωτούχων λιπασμάτων παράγονται με την μέθοδο Haber κάθε χρόνο. Το ένα τρίτο των κατοίκων του πλανήτη έχει τροφή να ζήσει χάρις στην μέθοδο Haber.

Δεν θα βρεις εύκολα τον Fritz Haber στις λίστες με τους σημαντικότερους ανθρώπους που έχουν ζήσει στην Γη. Την πρώτη δεκάδα την έχουν καβαντζώσει άνθρωποι αδιαφιλονίκητα σπουδαίοι, όπως ο Γκάντι, o Καρτέσιος, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μιχαήλ Άγγελος , ο Πυθαγόρας και ο Χριστός.

Και όμως χωρίς τον Haber 2 δισεκατομμύρια παιδάκια δεν θα είχαν γεννηθεί ποτέ. Μπορεί και το δικό σου παιδάκι.

Άκουσε τώρα και την δεύτερη ιστορία :

Γιατί συνεχίζουμε να βλέπουμε συμβατική τηλεόραση; Άσε με να σου θυμίσω κάτι.

Στήνεσαι κάθε μέρα μπροστά από την τηλεόραση τρως σουβλάκια και να βλέπεις  εκπομπές που άλλοι επέλεξαν για εσένα. Οι εκπομπές αυτές διακόπτονται 3 φορές την ώρα για να παρακολουθήσεις  διαφημίσεις προϊόντων που συνήθως δεν σε ενδιαφέρον αλλά δεν μπορείς να τις παρακάμψεις με κάποιο κουμπί skip. Όταν θέλεις να φτιάξουμε ένα τοστακι , δεν μπορείς να πατήσεις pause στο πρόγραμμα.  Εάν θέλεις να δεις κάποια συγκεκριμένη ταινία δεν μπορείς να την επιλέξεις από κάποιο μενού στην τηλεοπτική οθόνη αλλά πρέπει να περιμένεις να την μεταδώσει κάποιο κανάλι.  Ποίο κανάλι και πότε ; Άγνωστο . Υπάρχουν βέβαια  ειδικά περιοδικά, τυπωμένα σε χαρτί που σε ενημερώνουν μια φορά την εβδομάδα για το τι θα μεταδώσουν τα κανάλια.  Αν αυτός ο κατάλογος δεν σε καλύπτει τότε μπορείς  μπορείς να πας σε ειδικά μαγαζιά που νοικιάζουν το φίλμ που θέλεις να παρακολουθήσεις γραμμένο  σε κάτι στρογγυλά ματζαφλάρια με μια τρύπα στη μέση που τα λένε DVD.

Σε βλέπω να γελάς πονηρά , γιατί αν είσαι αυτό που λέμε “κομπιουτεράς” (που για να διαβάζεις ετούτο εδώ , μάλλον είσαι ) τότε δεν κάνεις σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω.

Δεν βλέπεις πλέον τηλεοπτικές ειδήσεις, γιατί ενημερώνεσαι από τουλάχιστον 10 ειδησιογραφικά sites και μάλιστα όλη την ημέρα, όχι μόνο από τις 20:00 ως τις 21:00. Οι ειδήσεις ζουν πλέον στο Internet

– Οι αγαπημένες σου εκπομπές όπως αυτές του Κωστόπουλου ή του Κανάκη ή του Θέμου, υπάρχουν διαθέσιμες στο δίκτυο, λίγες ώρες μετά την μετάδοση τους. Οι αγαπημένες σου εκπομπές είναι και αυτές στο Internet.

– Μπορείς να δεις όποια ταινία θέλεις , όποτε θέλεις χωρίς να χρειαστεί καν να πας στο dvd-club . Μην πάει ο νους σου στο πονηρό. Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να το κάνεις αυτό, από τον ΟΤΕ, από την HOL, από την Apple , σε λίγο καιρό και από την Nova. Και φυσικά υπάρχουν και οι παράνομες μέθοδοι, τις οποίες βέβαια δεν συνιστώ , αλλά θα ήταν στρουθοκαμηλισμός εάν δεν τις ανέφερα. Πάντως η ουσία παραμένει. Οι αγαπημένες σου ταινίες ζουν στο Internet.

Το αρχικό ερώτημα λοιπόν θα πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής:

Γιατί, παρότι υπάρχει πλέον η διαθέσιμη τεχνολογία, το μεγαλύτερο κομμάτι των τηλεθεατών επιλέγει να βλέπει τηλεόραση με τον “παλιό τρόπο”; Οπωσδήποτε το αίτιο ΔΕΝ είναι η τεχνοφοβία, τουλάχιστον σε μια χώρα όπως την Ελλάδα στην οποία αναλογούν πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο ανά κάτοικο. Ναι, η διαθέσιμη τεχνολογία υπάρχει, αλλά είναι αποσπασματική, αντιεργονομική και δύσκολη στην χρήση. Θέλουμε να δούμε ένα εργάκι για όνομα του Θεού, όχι να πάρουμε τέσσερα διδακτορικά στο “κατέβασμα” και  τρία μάστερ στον υποτιτλισμό!

Από αυτή εδώ την στήλη έχεις διαβάσει κάποιες απόψεις μου για το θέμα. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα σου θυμίσω μερικά ακόμα σχετικά άρθρα μου – να τα διαβάσεις οπωσδήποτε. Θα βάλω διαγώνισμα – το νού σου!  Το γενικό όμως νόημα το έπιασες. Η τηλεόραση βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σύγχρονων τηλεθεατών, οι τηλεθεατές το ξέρουν , οι επαγγελματίες της τηλεόρασης επίσης το ξέρουν. Και η τάση είναι παγκόσμια.

Στην Αμερική , το 97% των κατοίκων βλέπει τηλεόραση καθημερινά και το 30% βλέπει συνδρομητικά κανάλια (Cable TV και Pay TV) . Όμως τα τελευταία 2 χρόνια συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για τα Αμερικάνικα δεδομένα. Η συνδρομητική τηλεόραση συρρικνώνεται . Οι Αμερικάνοι κόβουν το καλώδιο , κόβουν “ομφάλιο λώρο” με την παραδοσιακή τηλεόραση. Οι λόγοι είναι και πάλι αυτοί που φαντάζεσαι .

To καταραμένο το Internet.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι περίπου η ίδια , με την διαφορά ότι συνδρομητικά κανάλια βλέπουν μόνο το 11% των Ελληνικών νοικοκυριών. Όμως το 45% των Ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Internet . Κράτα το αυτό.Είναι σημαντικό. Θα δεις.

Και τώρα θα κάνω το μαγικό και θα συνδέσω τις δύο ιστορίες.

Η τηλεόραση χρειάζεται άμεσα τον Fritz Haber της.

Η συμβατική Γεωργία υπηρέτησε την ανθρωπότητα καλά για πολύ καιρό. Όμως οι απαιτήσεις τις ανθρωπότητας αυξήθηκαν και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Σύντομα έγινε κατανοητό ότι ή αύξηση της ποσότητας , της ποιότητας και της ευκολίας της πρόσβασης στο αγροτικό προϊόν δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε με ευχολόγια ούτε με προσευχές ουτε με τον χορό της βροχής. Έγινε επίσης κατανοητό του τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα, δηλαδή ποια ακριβώς θρεπτικά συστατικά πρέπει να προστεθούν στο έδαφος. Έπρεπε όμως να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι ο Fritz Haber να ανακαλύψει την “μαγική μέθοδο” . Και τότε το βιοτικό επίπεδο της ανθρωπότητας  διπλασιάστηκε.

Η συμβατική Τηλεόραση υπηρέτησε καλά την ανθρωπότητα για πολύ καιρό όμως οι απαιτήσεις τις ανθρωπότητας αυξήθηκαν και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Σύντομα έγινε κατανοητό ότι ή αύξηση της ποσότητας , της ποιότητας και της ευκολίας της πρόσβασης στο τηλεοπτικό προϊόν δεν θα μπορούσε να γίνει με τις συμβατικές μεθόδους.  Έγινε επίσης κατανοητό του τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα, δηλαδή ποια ακριβώς χαρακτηριστικά του Internet  (διαδραστικότητα, πλούτος πληροφοριών ) πρέπει να μπολιαστούν στο ήδη υπάρχον “τηλεοπτικό έδαφος” (ευκολία χρήσης της τηλεόρασης, περιεχόμενο με επαγγελματικές προδιαγραφές )

Και τότε το “τηλεοπτικό επίπεδο”  της ανθρωπότητας θα  διπλασιαστεί.

  • Διάβασε τώρα και μερικά άλλα άρθρα μου¨, για το ίδιο θέμα,  με κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις:

 

 

IT Director , Programmer, Broadcast Graphics Expert, GFX Automation Specialist, Social Media Enthusiast, CEO and Owner of FreshTech , Constant Dreamer, Proud Father of two boys

LinkedIn 

Copyright © 2013 Freshtech · All rights reserved ·